EU-flag i Bruxelles

Driftsrådgivning

Sweco rådgiver om EU’s taksonomi

EU’s klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har i første omgang fokus på klima og CO2-reduktion på tværs af sektorer og omfatter alt fra bygninger til vedvarende energi.

Rapporteringspligten omfatter store virksomheder i regnskabsklasse C og D samt arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser, investeringsselskaber, forsikringsselskaber og forvaltere af alternative investeringsfonde. Fremover vil børsnoterede små og mellemstore virksomheder (SMV’er) også være omfattet, ligesom udenlandske virksomheder med datterfilialer eller anden væsentlig aktivitet i EU.

Vores eksperter kan hjælpe jer med at forstå og implementere EU-taksonomien i jeres daglige arbejde. Vi rådgiver ud fra et strategisk perspektiv og om de tekniske løsninger, der hjælper jer i mål. Vi tilbyder alt fra undervisning og kompetenceopbygning til at afdække behov, screene projekter, indsamle data, sikre compliance og rapportere korrekt.

Herunder kan du læse om, hvordan vi blandt andet rådgiver om taksonomien i forbindelse med certificeringer, store renoveringer, nybyggeri og anlæg samt screeninger af større ejendomsporteføljer.

 

EU’s taksonomi kort fortalt

EU’s taksonomi for bæredygtige investeringer opstiller en række krav som man skal kunne dokumentere er overholdt, hvis man vil kalde sin økonomiske aktivitet bæredygtig:

⦁ Man skal yde et væsentligt bidrag til ét af de seks miljømål
⦁ Der skal sikres ingen væsentlig skade på de andre fem miljømål
⦁ Minimumsgarantier for internationale virksomheder skal overholdes

De seks miljømål er opstillet af EU Kommissionen som nogle fokusområder der skal arbejde med for at sikre bæredygtig udvikling og opnåelse af de mål som er sat i EU. Miljømålene spænder på tværs af modvirkning- og tilpasning til klimaforandringer, vand, cirkulær økonomi, forurening og biodiversitet.

De nyeste definerede kriterier for væsentligt bidrag og hvordan man gør ingen væsentlig skade for miljømålene, for hver relevant økonomisk aktivitet, finder du her.

Nybyggeri og Renovering

EU Taksonomien stiller specifikke krav til nybyggeri- og renoveringsopgaver samt krav til driften af ejendommen ved ibrugtagning. Disse krav kan nogle gange overholdes ved lovgivning, og andre gange i forbindelse med en bygningscertificering. Men det er ikke nok.

Vi hjælper med:

Rådgivning om hvilken aktivitet man er omfattet af

Hjælp til et skarpt udbud som sikrer overholdelse af EU Taksonomien

Screening af eksisterende projektmateriale og GAP-analyse

Udarbejdelse af den nødvendige dokumentation

Dokumentere forhold om vandarmaturer, kemi i materialer og genanvendelse

Udstedelse af erklæringer på EU Taksonomi alignment

Porteføljer

For portefølje-ejere eller forvaltere, er det vigtigt at have en strategi for hvordan man vil arbejde med bæredygtighed i forhold til sin portefølje. Den del af sine ”aktiver under forvaltning” som er grøn, skal regnes enten på baggrund af den grønne CapEx eller den grønne omsætning, som er forbundet med aktivet. Det er her EU Taksonomien spiller ind. Derudover stiller EU Taksonomien en række krav til ejendomme i drift, som kan anvendes strategisk i forhold til at undgå strandede aktiver.

Vi hjælper med:

Prioritering af ejendomme i sin portefølje for mest muligt alignment

Screening af energimærker og rådgivning om energioptimering

Udarbejdelse af klimarisikoanalyser med økonomisk perspektiv

Udarbejdelse af LCA

Rådgivning om kommende krav fra energidirektivet

Klimarisiko og sårbarhedsvurdering

Uanset hvilken økonomisk aktivitet man vil have i overensstemmelse med EU Taksonomiens krav, gælder det, at der altid skal laves en klimarisikoanalyse.

I Sweco har vi udarbejdet en metode og proces som sikrer overholdelse af EU Taksonomiens krav, samt beregning af den økonomiske konsekvens en ejendom vil kunne opleve i dens forventede levetid, på tværs af 10 forskellige klimarisici. Herunder: hedebølger, naturbrand, frost, storm, oversvømmelser fra havvand, regn, grundvand og floder, samt kysterosion og nedsynkning.

Analysernes baserer sig på DMI’s og FN’s klimapanels nyeste modeller for klimaforandringer, samt skadesstatistik fra bl.a. F&P.

Vores erfaring med EU Taksonomi

Vi har vi stor erfaring med EU Taksonomien og vi har arbejdet med kunder fra alle led i værdikæden.

Pensionskasserne og Ejendomsforvaltere
+100 Erklæringer på taksonomi compliance for eksisterende ejendomme
+300 Klimarisiko-analyser

Entreprenørerne
+20 Projekter som rådgivere for nybyggeri eller renovering

Producenter / Leverandører
Flere workshops for forståelse af deres rolle

Undervisning og engagement i branchen:
Undervisning på RfBB’s kurser
Afholdelse af webinarer
Deltagelse i RfBB’s fortolkningsgruppe af EU Taksonomien
Deltagelse i Dansk Standards fortolkningsgruppe af EU Taksonomien

Christine Collin

Christine Collin

Afdelingschef for Bæredygtighed

Frederik Brauer

Bæredygtighedsingeniør og projektleder for EU Taksonomi